1. verdenskrig

1. verdenskrig:

Oversigt over faldne og savnede soldater 1914-1918 med tilknytning til Sønderjylland:

https://denstorekrig1914-1918.dk/faldne-lister/liste-over-faldne-1914-1918/

Sidste nye version.

Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, Landsarkivet for Sønderjylland (nu: Rigsarkivet, Aabenraa) samt en arbejdsgruppe bestående af frivillige, aktive slægtsforskere gennemgik i 2012 en række kilder for at identificere de faldne og savnede soldater fra 1. verdenskrig. Der er udarbejdet en række pdf-filer, der sorteret på forskellig måde.
Arbejdet med listen fortsætter og filerne opdateres jævnligt.
NB: Filerne er sidst opdateret april 2018.
Oversigt over faldne og savnede soldater 1914-1918 med tilknytning til Sønderjylland:
http://ddd.dda.dk/web2014/Faldne1914/find_faldne.asp
Sidst opdateret juli 2014.
Ovennævnte liste er juli 2014 overført til Dansk Data Arkiv, en afdeling under Statens Arkiver. Her er listen tilgængelig som søgbar database på samme måde som de indtastede folketællinger.
NB: Listen er sidst opdateret juli 2014.
“Daglige nyheder” med 100 års forsinkelse og omtale af dagens faldne:
http://www.denstorekrig1914-1918.dk/
“Daglige nyheder” med 100 års forsinkelse og omtale af dagens faldne. Der er tilknyttet en åben facebook-siden. Bag siden står en lang række historisk og kulturhistorisk institutioner, bl.a. Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, Historisk Arkiv for Haderslev Kommune, LASS – Lokalhistoriske Arkiver og Samlinger i Sønderjylland, Rigsarkivet i Aabenraa (tidligere: Landsarkivet for Sønderjylland), Arkivet og Studieafdelingen for Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig m.fl.
www.denstorekrig1914-1918.dk/leksikon/digitale-kilder-til-faldne-saarede-savnede-soldater-samt-krigsfanger/ Samme side: Her findes et link til en pdf-fil med link til digitale kilder til soldaterne i 1. verdenskrig.
Alfabetiske lister ( = Lægdsruller i Sønderjylland preussisk tid)

Link til de scannede Alfabetiske lister for Tønder, Sønderborg og Haderslev amter.
Link til scannede Alfabetiske lister mm. for Aabenraa amt.

I forbindelse med 1. verdenskrig dukker jævnligt spørgsmål ang. lægdsruller op. De kaldes i Sønderjylland i preussisk tid (ca. 1864-1920) for Alfabetiske lister.
Heri kan man finde de unge mænd opført i lister indtil de har været på sidste session – dvs. til de er ca. 18-22 år gamle.
De unge mænd er opført i lister efter fødselsår.
I listerne er indførslerne grupperet efter stednavn og derefter den enkeltes navn (heraf navne “alfabetiske lister”).
Vær med til at indtaste kilder fra vores fælles historie på: https://cs.sa.dk/

Det kræver kun en pc, internet-forbindelse, en kode til http://www.sa.dk/ (den fås via www.sa.dk/bliv-indtaster) samt lyst til at deltage i ét eller flere projekter.
Rigsarkivet arbejder pt. på en søgemaskine, der kan søge i alle de indtastede kilder.

Linket er til indtastningsportalen, hvor man kan vælge hvilke af de mange spændende projekter man ønsker at deltage i.

Den 28. oktober 2015 blev indtastningsportalen udvidet med den første kilde i “Den sønderjyske Samling“, nemlig kartotekskort over krigsfanger i 1. verdenskrig, som var hjemmehørende i Sønderjylland. De sidste korrekturlæsninger blev færdige i marts 2016.
Den 12. marts 2016 afholdt Rigsarkivet Aabenraa en “Tastefest”, hvor frivillige mødtes for, at indtaste oplysninger fra kartotekskort over medlemmer af DSK i Sønderborg Amt. På bare én eftermiddag blev både for- og bagside af i alt 650 kort indtastet af ca. 20 frivillige. Ved samme tid var 40% af kortene godkendt af korrekturlæserne.

I sommeren 2016 blev de alfabetiske lister (= lægdsruller ca. 1867-1920) fra Sønderborg Amt lagt ud som et nyt indtastningsprojekt.

Både indtastningsportalen og “Den sønderjyske Samling” vil fremover blive udvidet med flere projekter og kilder.

DSK Årbøger er blevet scannet som pdf-filer og der er udarbejdet forskellige registre til Årbøgerne.
Læs dem her: scannede DSK Årbøger
DSK – Foreningen af Dansksindede Sønderjyske Krigsdeltagere blev stiftet i 1936.
I 1941 påbegyndte foreningen udgivelsen af en serie årbøger i karakteristisk rødt omslag. Den sidste årgang kom i 1972. Årbøgerne rummer navnlig krigserindringer.